Stages in HBO5 Verpleegkunde

Stages in bloksysteem

Stages organiseren we tijdens het schooljaar volgens een bloksysteem. Steeds enkele weken na elkaar dus.

In module 1 begin je ten vroegste vanaf de 6e week stage te lopen (logisch!).

In module 1 tot 4 heb je steeds 10 weken les en 6 weken stage. In module 5 heb je 14 weken les en 18 weken stage.

Om maximaal nut te halen uit je stage, krijg je een vakkundige begeleiding door een stagementor en/of praktijkleerkracht uit onze school.

Een stagedag verloopt volgens de uren van de instelling/dienst. In de eerste module presteer je enkel vroegdiensten van maandag tot en met vrijdag. Vanaf de 2e module zijn ook late diensten mogelijk. Vanaf de 5e module mag de student, indien gewenst, maximum 3 nachtdiensten presteren. 

"Werkplekleren" = competenties oefenen

Stages maken een essentieel deel uit van de opleiding. Via werkplekleren kan je  competenties oefenen in realistische werksituaties en je groeiproces toetsen aan de praktijk. De stagebegeleider gaat een aantal keren per stageperiode samen met jou aan de slag. Bovendien kan je steeds rekenen op de ondersteuning van een stagementor: een ervaren verpleegkundige die werkzaam is op de stageplaats.
Stageverslagen en stageopdrachten helpen je om te groeien in verpleegkundig denken en handelen.

De diensten waar je stage mag lopen
  • module 1: geneeskunde, heelkunde en geriatrie.
  • module 2: geneeskunde, heelkunde en geriatrie.
  • module 3: geneeskunde, heelkunde, geriatrie (psychogeriatrie) en psychiatrie.
  • module 4: geneeskunde, heelkunde, geriatrie (psychogeriatrie) en psychiatrie.
  • module 5: geneeskunde, heelkunde, operatiekamer, geriatrie, psychogeriatrie, thuisverpleging, gespecialiseerde diensten.
Onze stageplaatsen voor regio Mechelen

Onze stageplaatsen situeren zich vooral in de regio Mechelen. We proberen bij de toekenning van stageplaatsen zoveel mogelijk rekening te houden met de bereikbaarheid voor elke student. Zo bieden we stages aan in ziekenhuizen en zorginstellingen in Mechelen, Duffel, Bonheiden, Reet, Bornem, Willebroek, Vilvoorde, Melsbroek, Grimbergen, Kapellen-Op-den-Bos, Antwerpen, Mortsel, Onze-Lieve-Vrouw-Waver ...

Voor de stage thuisverpleging kunnen studenten terecht in hun eigen regio.

we werken met blokstages
hbo5_stageplaatsen.png
eindstage in het buitenland mogelijk

Onze laatstejaarsstudenten hebben de mogelijkheid om een buitenlandse stage of een leerzorgtraject te lopen voor de module TV.

In april 2018 vertrokken bijvoorbeeld 6 van onze laatstejaarsstudenten voor 4 weken op buitenlandse stage naar Gambia. Hun avonturen kon je volgen via onze facebookpagina.

Voor de eindstage kan je ook kiezen om samen met een groep medestudenten een deel van een verpleegafdeling zelf te organiseren. Uiteraard word je hier grondig op voorbereid door de verantwoordelijke lectoren en de stagecoördinator.

opleiding verdeeld in 5 modules
10 kerncompetenties van de verpleegkundige