5 & 6 Haarzorg (Zorha)

Zorha
Derde graad HZ

De basiskennis die je opdeed in de tweede graad breid je uit en we leiden je op tot salonmedewerker of zelfstandige kapper.

In deze opleiding leer je zeker niet ‘iedereen over dezelfde kam scheren’. Niet alleen de technische kennis zoals goed hoofden wassen, knippen, kleuren en permanenten zetten is hier belangrijk. Ook het kunnen adviseren van je klant over welk kapsel het best bij haar/hem past, welke producten zij/hij best kan gebruiken en met raad en daad bijstaan wat een klant bij haarproblemen best wel en niet kan doen, leren we jou. Daarom maakt je kennis met de nieuwste technologieën en producten.

Als kapper moet je dus over een goede productkennis beschikken, goed met mensen kunnen omgaan, mentaal weerbaar zijn en een flinke dosis commercieel talent tentoon spreiden. De kappersopleiding in Campus Stassart is een veelzijdige opleiding, die je in staat zal stellen om als volwaardig lid mee te draaien in een kappersteam of te werken als zelfstandige kapper.

Je oefent op oefenhoofden en vooral op zelf meegebrachte modellen. Tijdens de klantendienst leer je professionele kapsels creëren. Tijdens de praktijklessen in de school en tijdens de stages in bekende kapperszaken kan je al je aangeleerde vaardigheden omzetten in praktijk.

In het 5de jaar gebruik je al je verworven competenties tijdens de creatieve opdrachten van de vakoverschrijdende projecten (VOP).

In het 6de jaar Haarzorg gebruik je al je verworven competenties tijdens de creatieve opdrachten van de geïntegreerde proef.

Derde graad HZ

Als kapper kun je aan de slag bij verschillende kapperszaken. Er zijn kapsalons die gespecialiseerd zijn in heren-  of in dameskapsels, maar de meeste kapsalons zijn gemengd. Ook zijn er salons die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld Braziliaans ontkrullen of het aanbrengen van extension.

Deze opleiding zorgt er voor dat jij kan meedraaien in modegevoelige en trendy salons. Je kan een eigen zaak starten of ambulant kapper worden. In dat laatste geval ga je naar mensen toe om hun haar te verzorgen. 

Jouw profiel

Ben je dynamisch? Creatief? Hou je van mode? Ga je graag om met mensen? Wil jij gaan werken als zelfstandig uitbater van zowel een dames- als een herensalon of als volle gast of zelfstandig gerant in een kapsalon? Dan ben je de geknipte persoon om kapper of kapster te worden.

Jouw opleiding vooraf

Als je geen vooropleiding haarzorg achter de rug hebt, heb je een hele achterstand opgebouwd. De praktijkleerkrachten zijn zeker bereid om samen met jou deze achterstand zo snel mogelijk weg te werken. Je zal met bescheiden opdrachten van start gaan maar het is uiteraard de bedoeling dat je zo snel mogelijk grotere opdrachten aankan. Zonder interesse in de opleiding zal je de achterstand niet weggewerkt krijgen. Enkel waar een wil is, is een weg!

Jouw keuzes nadien

Na de derde graad Haarzorg ben je klaar voor de arbeidsmarkt.  Kapper is nog steeds een knelpuntberoep in 2018. Werk verzekerd!

We raden je aan je opleiding verder te zetten in ons specialisatiejaar 7 Haarstilist. Hier behaal je je diploma secundair onderwijs. Zo heb je de mogelijkheid om later je eigen zaak op te starten of verder te studeren.

Mag jij starten? Wil je meer weten?

Niet zeker of je mag starten? Wil je meer weten over deze opleiding?

Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden bij onderwijs.vlaanderen.

Kom naar onze infodagen!

Contacteer ons en stel je vraag!

De lessentabel

HZ = Haarzorg

Basisvorming
5 HZ 6 HZ
Godsdienst of zedenleer
2
Lichamelijke opvoeding
2
Project Algemene Vakken
4
Frans
2
De vakken specifiek voor deze studierichting
5 HZ 6 HZ
Dameskappen
5
Bio-esthetiek
2
Praktijk Dameskappen
14
Praktijk Herenkappen
4
Bedrijfsstage
2 weken 5 weken
Deze richting vind je in

Campus Stassart