3 & 4 Beeldende en Architecturale Vorming

cCaput-3-4-KBA_.jpg

In de richting beeldende en architecturale vorming combineren we een sterke theoretische vorming met een artistieke. Hierbij wordt het accent gelegd op wiskunde, wetenschappen en de kunstvakken. De artistieke vakken zijn: waarnemingstekenen, beeldende vorming, architecturale vorming en kunstinitiatie.

In het vak architecturale vorming leer je alle methodes aan om architectuur te ontwerpen, voor te stellen en te onderbouwen. Je zet je eerste stapjes in de wereld van het ontwerp. We starten met geometrische basisvormen en -principes van het technisch tekenen en vervolgen met ruimtelijk ontwerp, projectietekenen en maquettebouw.

In het vak beeldende vorming ontwikkel je je persoonlijke beeldtaal en verruim je die zowel twee- als driedimensionaal. Onderzoek, voorstudie en experiment zijn essentiële en steeds terugkerende elementen binnen de opdrachten. De pijlers zijn vorm, compositie, kleur, licht, ruimte, ... Je leert technieken als tekenen met pen en inkt of pastelkrijt, schilderen met acrylverf, een collage maken, ruimtelijk werken met klei of restmaterialen, druktechnieken zoals linodruk of stempeldruk.

In het vak waarnemingstekenen leer je gericht kijken en analyseren. We gaan vormen observeren en begrijpen, symmetrieassen kennen en weergeven, fouten eruit halen en stilaan de vorm gedetailleerd opbouwen. Volgende technieken leren we je aan: grijze tekenpotloden/grafietpotloden, houtskool, aquarelverf, gouache en acrylverf, Chinese inkt en oliepastels.

Het vak kunstinitiatie is een verkenning van verschillende kunstvormen als architectuur, schilderkunst, muziek, theater, grafiek, beeldhouwkunst en fotografie. Verder ontdek je de beeldtaal. De geschiedenis van de verschillende kunststromingen en -stijlen en de respectievelijke kunstenaars bespreken we chronologisch.

Via freinettechnieken zoals vrijewerktijd, expertengroep en projecten werken we zoveel mogelijk ervaringsgericht. Ook activerende werkvormen als zelfstandig werk, groepswerk, presentaties, opzoekwerk en museumbezoeken dragen bij aan een actieve beleving van de beeldende en architecturale kunst en wiskunde en wetenschap. 

Deze studierichting is een doorstroomrichting die rechtstreeks voorbereidt op hoger onderwijs.

Binnen het studiegebied architectuur zijn o.a. volgende masteropleidingen mogelijk: 

 • architectuur
 • ingenieurswetenschappen:
  • architectuur
  • interieurarchitectuur
 • kunstwetenschappen
 • productdesign
 • productontwikkeling
 • industriële vormgeving

Aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn o.m. :

 • toegepaste architectuur, 
 • interieurvormgeving
 • landschap- en tuinarchitectuur
 • landmeten 
 • bouw

Door het algemeen vormend karakter staat nog een waaier van andere master – of professionele bacheloropleidingen voor je open.

Jouw profiel

Ben je creatief en nieuwsgierig naar architectuur, kunst en vormgeving?
Bezit je een goed ruimtelijk inzicht? Ben je sterk in wiskunde en wetenschappen?
Voel je je aangetrokken tot het vormelijke en architecturale in je leefomgeving en in de natuur? Dan is deze kunstrichting zeker iets voor jou.

Naast creativiteit en kritisch kijken is ook inzet, volharding, concentratie en discipline, een georganiseerde werkmethode, kritisch denken, luisterbereidheid en communicatie noodzakelijk in deze studierichting.

Jouw opleiding vooraf

Elke optie in de eerste graad A-stroom heeft je goed voorbereid op de richting Beeldende en Architecturale Vorming. Een artistieke vooropleiding hoeft niet, al is het 2de leerjaar Artistieke Vorming/Kunst & Creatie wel een goede basis.

Mag jij starten? Wil je meer weten?

Niet zeker of je mag starten? Wil je meer weten over deze opleiding?

Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden bij onderwijs.vlaanderen.

Kom naar onze infodagen!

Contacteer ons en stel je vraag!

De lessentabel

BAV = Beeldende en architecturale vorming

Basisvorming
3 BAV 4 BAV
Godsdienst of zedenleer
2
Mens & Maatschappij
3
Moderne talen
8
Wiskunde
4
Biologie
1
Chemie
1
Fysica
1
Lichamelijke opvoeding
2
De vakken specifiek voor deze studierichting
3 BA 4 BA
Beeldende en architecturale vorming
6
Kunstinitiatie
1
Waarnemingstekenen
5
Deze opleiding vind je in

Campus Caputsteen