3 & 4 Beeldende en Architecturale Kunsten

cCaput-3-4-KBA_.jpg

We dompelen je onder in een creatief bad van de beeldende kunsten. Dat doen we met de kunstvakken waarnemingstekenen, beeldende vorming, architecturale vorming en kunstinitiatie.

In het vak beeldende vorming ontwikkel je je persoonlijke beeldtaal en verruim je die zowel twee- als driedimensionaal. Onderzoek, voorstudie en experiment zijn essentiële en steeds terugkerende elementen binnen de opdrachten. De pijlers zijn vorm, compositie, kleur, licht, ruimte, ... . Je leert technieken als tekenen met pen en inkt of pastelkrijt, schilderen met acrylverf, een collage maken, ruimtelijk werken met klei of restmaterialen, druktechnieken zoals lino druk of stempeldruk.

In het vak architecturale vorming leer je de geometrische basisvormen en basisprincipes van het technisch tekenen kennen en ook ruimtelijk ontwerp, projectietekenen en maquettebouw.

In het vak waarnemingstekenen leer je gericht kijken en analyseren. We gaan vormen observeren en begrijpen, symmetrieassen kennen en weergeven, fouten eruit halen en stilaan de vorm gedetailleerd opbouwen. Deze technieken leren we je aan: grijze tekenpotloden/grafietpotloden, houtskool, aquarelverf, gouache en acrylverf, Chinese inkt en oliepastels.

Het vak kunstinitiatie is een verkenning van verschillende kunstvormen als architectuur, schilderkunst, muziek, theater, grafiek, beeldhouwkunst en fotografie. Verder ontdek je de beeldtaal. De geschiedenis van de verschillende kunststromingen en -stijlen en de kunstenaars, die er deel van uit maakten bespreken we chronologisch.

Via activerende werkvormen zoals zelfstandig en groepswerk, presentaties, opzoekwerk en museumbezoek beleef  je actief de beeldende en architecturale kunst.

Ook binnen de algemene vakken focussen we op je interesse voor kunst. Ze bieden je een voldoende algemene vorming voor je verdere vervolgstudies.

Jouw profiel

Ben je creatief en hou je van tekenen en experimenteren met materialen en technieken? Heb je gevoel voor kleurgebruik en compositie? Heb je interesse en sta je open voor kunst en cultuur? Wil je je eigen gevoelens beeldend delen met anderen? Dan is deze kunstrichting zeker iets voor jou.

Naast creativiteit en kritisch kijken is ook inzet, volharding, concentratie en discipline, een georganiseerde werkmethode, kritisch denken, luisterbereidheid en communicatie noodzakelijk in deze studierichting.

Jouw opleiding vooraf

Elke optie in de eerste graad heeft je goed voorbereid op de richting Beeldende en Architecturale Kunsten. Een artistieke vooropleiding hoeft niet, al is het 2de leerjaar Artistieke Vorming wel een goede basis.

Mag jij starten? Wil je meer weten?

Niet zeker of je mag starten? Wil je meer weten over deze opleiding?

Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden bij onderwijs.vlaanderen.

Kom naar onze infodagen!

Contacteer ons en stel je vraag!

De lessentabel

BA = Beeldende en architecturale kunsten

Basisvorming
3 BA 4 BA
Godsdienst of zedenleer
2
Aardrijkskunde
1
Engels
2
Frans
2
Geschiedenis
1
Lichamelijke opvoeding
2
Natuurwetenschappen
1
Nederlands
4
Wiskunde
3
De vakken specifiek voor deze studierichting
3 BA 4 BA
Beeldende en architecturale vorming
10
Kunstinitiatie
1
Waarnemingstekenen
5
Deze opleiding vind je in

Campus Caputsteen